Was je auto

Geef je wagen een grondige wasbeurt zodat overblijvend vuil zoals hars van bomen of uitwerpselen van vogels niet kunnen blijven sudderen. Doe je dat niet, dan zorgt die vuiligheid voor vlekken in de lak die je bijna nooit meer weg zal krijgen. Controleer ook zeker eens je ruitenwissers: het rubber kan na wekenlange stilstand aan de voorruit blijven kleven. Zet ze omhoog of steek er een stukje karton onder als je ze voor de eerste keer in lange tijd weer aanzet. 

Auto wassen

Batterij opladen

Een auto heeft verschillende slapende componenten (o.a. een klokje) die wel van stroom voorzien moeten blijven. Normaal laadt de batterij van je wagen op tijdens het rijden, maar zit dat er niet in voor de komende dagen of weken? Laat je wagen dan ongeveer 10 minuten per week draaien zodat de batterij kan opladen. Of kies ervoor om 1 keer per week je boodschappen te doen met de wagen, een rit van een kwartier is al genoeg om accuproblemen te voorkomen. 

Batterij opladen van je wagen

Check je bandenspanning

Als een auto lang op eenzelfde plaats blijft staan, dan kan het onderste deel van de banden afvlakken. Daarom kan je best elke twee weken je auto een paar centimenter verplaatsen. Plan je de komende dagen geen verplaatsingen met de wagen? Je kan (als je de mogelijkheid hebt) ook altijd de bandenspanning verhogen met 0,5 bar dan de aanbevolen hoeveelheid. De bandenspanning neemt vanzelf lichtjes af bij lange stilstand. 

Auto bandenspanning

Trek je handrem niet op 

Net zoals in de winter is het beter om je wagen tijdens een lange periode van stilstand gewoon in de eerste versnelling te plaatsen en geen handrem te gebruiken. Bij automatische voertuigen plaats je hem in P-stand en gebruik je ook de handrem niet. Als je wagen langdurig stilstaat, kan het zijn dat de remmen een beetje vast komen te zitten. Een probleem dat meteen opgelost wordt als je opnieuw begint te rijden. Maar door je wagen nu in de eerste versnelling te plaatsen, voorkom je dat de remschoenen zich alsnog gaan vastkleven. 

Handrem niet optrekken

Ga tanken

Zit er weinig brandstof in de tank? Rij dan toch eens langs het tankstation, want er kan anders een afzetting van deeltjes gevormd worden die in de mechanische delen kunnen lopen bij het herstarten. Staat je wagen nog een paar dagen of weken langer stil? Zorg er dan voor dat de tank na de lockdown volledig gevuld is zodat de oude brandstof gemengd wordt met de nieuwe.

tanken

Airco

Beschikt je wagen over airco? Laat die dan af en toe gedurende 5 minuten op volle kracht draaien om schimmelvorming te voorkomen.

airco onderhoud

Elektrische wagen?

De batterij van een elektrische wagen hou je het best op een oplaadniveau tussen 50 en 75% om beschadiging en beïnvloeding op je energiebereik te voorkomen. Een elektrische wagen mag je bij lange stilstand ook niet voortdurend aansluiten op het net, want dat zorgt voor een vroegtijdige veroudering van de batterij. 

Volkswagen elektrisch