Audi presenteert de volledig elektrische Sportback-conceptauto uit de luxeklasse
snelladen met 270 kW
actieradius van meer dan 700 km

Audi zet resoluut door met zijn "e-revolutie" in de richting van elektrische mobiliteit en onthult de voorloper van een innovatieve familie van volledig elektrische productieauto's - de vierdeurs Audi A6 e-tron concept. Een volledig nieuwe technologiearchitectuur, het 'Premium Platform Electric' of kortweg PPE, zal in de toekomst dienen als het technologieplatform voor deze voertuigen. Vanaf eind 2022 zullen de eerste productieauto's in het C- en later ook B-segment opnieuw worden gelanceerd met PPE-technologie, waaronder - een primeur op de markt voor elektrische voertuigen - zowel SUV's met een grote bodemvrijheid als dynamisch vormgegeven modellen met een lagere rijhoogte, zoals de aankomende Audi A6 e-tron.

Ontdek Audi e-tron  

Vertrouwde luxe sinds 1968

Met het Audi A6-embleem onderstreept de concept-car zijn plaats in de modelserie van de luxeklasse van het merk. Dit model heeft het merk sinds 1968 vertegenwoordigd in een van 's werelds meest verkochte segmenten – aanvankelijk en tot 1994 als de Audi 100. Eerst de Sedan, Avant en allroad, later de Sportback – die werd geïntroduceerd als de A7 – ronden de modelfamilie af. Een geëlektrificeerd aandrijfsysteem heeft al een lange traditie in de Audi A6 – na een volledig hybride versie die in 2011 op de markt kwam, debuteerde in 2019 de huidige Audi A6 TFSIe met een plug-in hybride aandrijving en een elektrische actieradius tot 91 kilometer (WLTP).

Audi A6 etron

Audi's vertrouwde designtaal

In tegenstelling tot laatstgenoemde is de Audi A6 e-tron concept echter uitsluitend afhankelijk van elektrische energie, gebaseerd op het toekomstige PPE-platform dat onder leiding van Audi is ontwikkeld. Tegelijkertijd vertegenwoordigt hij ook een geheel nieuw designconcept – het enige dat hij gemeen heeft met de huidige A6 zijn zijn afmetingen. De 4,96m lang, 1,96m breed en 1,44m hoog. De carrosserie is ontworpen als een Sportback en zijn lijnen zijn een duidelijke weerspiegeling van de systematische vooruitgang van Audi's huidige designtaal.

De PPE-technologie van zijn kant zal ervoor zorgen dat wat de lijnen van de auto impliceren, daadwerkelijk wordt vertaald in dynamische rijprestaties en dagelijkse geschiktheid die past bij gebruik als primair voertuig. Concreet betekent dit dat een Audi A6 e-tron, afhankelijk van het gekozen aandrijfsysteem en de modelversie, in de toekomst naar verwachting een actieradius van meer dan 700 kilometer (op basis van de WLTP-norm) zal hebben en in minder dan vier seconden van 0 naar 100 km/u zal sprinten.

Design Audi A6 etron

Monolithisch ontwerp

Grote 22-inch wielen, korte overhangen, een vlakke cabine en een breed gebogen coupé dak geven de auto proporties die duidelijk doen denken aan een sportwagen. De afwezigheid van harde randen resulteert in vloeiende overgangen tussen convexe en concave oppervlakken door het hele lichaam, evenals in zachte schaduwen. De Audi A6 e-tron concept ziet er monolithisch uit, alsof hij uit één stuk is gegoten, vooral van opzij gezien.

De helling van de achterste zijruit is een typisch kenmerk van het raamdesign van de Audi Sportback; de opvallende quattro-wielkasten accentueren de breedte van de carrosserie en zijn tegelijkertijd organisch in de zijvlakken geïntegreerd.

De wielkasten zijn met elkaar verbonden door het speciaal gevormde batterijgedeelte boven het dorpelpaneel, dat wordt geaccentueerd met een zwarte inleg - een designelement dat nu een kenmerk is van het elektrische wagenpark van het merk Audi. Ook typerend voor Audi e-tron-modellen zijn de gestroomlijnde, op camera's gebaseerde virtuele buitenspiegels aan de voet van de A-stijl.

Zien en gezien worden

De vlakke koplampen en achterlichten zijn slank en sluiten naadloos aan bij de volledige compositie van de lijnen. Digital Matrix LED en digitale OLED-technologie maken het mogelijk om maximale helderheid en een breed scala aan functies te bereiken, zelfs met een minimale oppervlakte, terwijl tegelijkertijd aanpasbare lichtsignaturen worden geboden. Het team van Audi-verlichtingsontwerpers en -ontwikkelaars heeft opnieuw geweldig werk geleverd: deze concept-car biedt tal van nieuwe functies en personaliseringsmogelijkheden in zijn verlichtingsunits.

De achterkant van de concept-car is voorzien van een nieuwe generatie digitale OLED-elementen die, als een doorlopende lichtstrook, fungeren als een display. Ze kunnen ook worden gebruikt om bijna onbeperkte aanpasbare variaties van digitale lichtsignaturen en dynamische verlichtingsdisplays te creëren die kunnen worden aangepast aan de persoonlijke smaak van de klant.

audi A6 etron

Snel opladen, groot bereik

Het hart van de aandrijftechnologie van de Audi A6 e-tron concept – en van alle toekomstige PPE-modellen – is de 800 volt-laadtechnologie. Net als bij de Audi e-tron GT zorgt dit ervoor dat de batterij van de Audi A6 e-tron concept in zeer korte tijd kan worden opgeladen tot 270 kW bij snellaadstations. Deze revolutionaire technologie zal voor het eerst het middenklasse- en luxesegment met een hoog volume betreden.

Deze technologie maakt oplaadtijden mogelijk die bijna vergelijkbaar zijn om een ​​auto met een conventionele motor bij te tanken. Slechts 10 minuten volstaan ​​om de batterij op te laden tot een niveau dat voldoende is om de auto meer dan 300 kilometer van stroom te voorzien. En in minder dan 25 minuten laadt u de 100 kWh-accu van de Audi A6 e-tron concept op van 5 tot 80 procent.

Digital Matrix LED koplampen

De Digital Matrix LED-koplampen vooraan bereiken bijna bioscoopkwaliteit. Als bijvoorbeeld de Audi A6 e-tron concept tijdens een pauze voor een muur wordt geparkeerd om de batterij op te laden, kunnen de bestuurder en passagiers de tijd doorbrengen met het spelen van een videogame die erop wordt geprojecteerd. In plaats van op een klein scherm in de cockpit, zien ze de virtuele landschappen van hun respectievelijke game in XXL-formaat op de muur geprojecteerd – en dit alles via de Digital Matrix LED-koplampen. Spelers kunnen naast of direct voor het voertuig staan ​​voor een bijzonder goed zicht op het spel, dat enkele meters breed is. Spelers besturen het spel via smartphone. En zelfs de game zelf is een Audi-product – Audi-designers bedachten en ontwikkelden het speciaal voor de Audi A6 e-tron concept!

The Audi A6 e-tron concept: luxury-class design electrified

Foto 1 / 1